Kuih buah melaka atau nama lainnya dipanggil ondeh-ondeh.Kuih ini agak popular di bulan ramadhan.Kuih ini sesuai untuk juadah pagi dan minum petang.
Hidang untuk 5,6 orang.
Bahan-Bahan:
- 500 gram tepung pulut
- 4 sudu tepung gandum
- Air secukupnya
- 1 sudu kecil pewarna daun pandan-(lagi sedap kalau guna air daun pandan yang dikisar)
- 1 keping gula melaka(dipotong kecil)
- Kelapa parut.
Cara penyediaan:
- Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air.
- Masukkan pewarna daun pandan.
- Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya,kemundian leperkan.
- Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat
- Jerang air dalam periuk sehingga mendidih
- Masukkan semua kuih ke dalam periuk dan angkat kuih-kuih tersebut apabila timbul.Sejat dan biarkan seketika.
- Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut.
Sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA...
Borgata Hotel Casino & Spa - Mapyro
ReplyDeleteThis map is 인천광역 출장샵 of the Borgata Hotel 익산 출장샵 Casino & Spa, Atlantic City with reviews and Uber prices. Hotel 정읍 출장안마 Details. Property 창원 출장샵 Details. 영주 출장안마 Reviews.