audio

Thursday 3 November 2016

RESEPI LONTONG KUAH LODEH

RESEPI LONTONG KUAH LODEH.  







Lontong kuah lodeh,boleh dimakan pada waktu pagi..tengahari sebab sudah lengkap dengan sayur,lauk dan nasi impitnya.Dengan kata,mudah dan senang disediakan.



Bahan-bahannya:
  • 2 inci lengkuang-dititk.
  • 2 batang serai -dititik.
  • 500 gram udang.
  • 1 kotak santan segar.
  • ATAU santan kelapa,1/2 biji kelapa.
  • 1 batang lobak merah -dipotang panjang.
  • 7-8 batang kacang panjang-potang.
  • 1 bungkus tempe - dipotong kiub.
  • 3 ketul tauhu-dipotong kiub.
  • 1 genggam suun.
  • 3-4 keping fucuk,rendam lembut dan potong 1 inci panjang.
  • sedikit kubis -dicincang(angggaran 1/4 bahagian)

Bahan untuk dikisar:
  • 1 biji bawang besar.
  • 2 inci kunyit hidup.
  • ATAU 2 sudu serbuk kunyit.
  • 1 inci halia.
  • 3 ulas bawang putih.
  • 3 sudu besar udang kering-rendam bersama air seketika.

Bahan untuk hidangan bersama:
  • Nasi impit-direbus(ikut kuantiti nak berapa banyak)
  • Telur-direbus.
  • Serunding(optional)
  • Sambal ikan bilis(optional)

Cara penyediaan:
  1. Bersihkan udang,buang kulit dan kepala(jika suka)
  2. Panaskan  3 sudu besar minyak dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan naik bau.Kemundian,masukkan lengkuas dan serai yang dititik.
  3. Masukkan udang dan kacau seketika.Kemundian,tuang santan cair dan masak sehingga mendidih
  4. Masukkan lobak merah dan kacang panjang.
  5. Masukkan pula tempe,tauhu,suun,fucuk dan kubis sehingga lembut.
  6. Setelah lembut,masukkan santan pekat dan masak dengan api yang perlahan.Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak berketul.Tambahkan air yang secukupnya jika kuah terlalu pekat.
  7. Hidangkan bersama nasi impit,telur rebus,serunding dan sambal ikan bilis.





SELAMAT MENCUBA.....





No comments:

Post a Comment