Lontong kuah lodeh,boleh dimakan pada waktu pagi..tengahari sebab sudah lengkap dengan sayur,lauk dan nasi impitnya.Dengan kata,mudah dan senang disediakan.
Bahan-bahannya:
- 2 inci lengkuang-dititk.
- 2 batang serai -dititik.
- 500 gram udang.
- 1 kotak santan segar.
- ATAU santan kelapa,1/2 biji kelapa.
- 1 batang lobak merah -dipotang panjang.
- 7-8 batang kacang panjang-potang.
- 1 bungkus tempe - dipotong kiub.
- 3 ketul tauhu-dipotong kiub.
- 1 genggam suun.
- 3-4 keping fucuk,rendam lembut dan potong 1 inci panjang.
- sedikit kubis -dicincang(angggaran 1/4 bahagian)
Bahan untuk dikisar:
- 1 biji bawang besar.
- 2 inci kunyit hidup.
- ATAU 2 sudu serbuk kunyit.
- 1 inci halia.
- 3 ulas bawang putih.
- 3 sudu besar udang kering-rendam bersama air seketika.
Bahan untuk hidangan bersama:
- Nasi impit-direbus(ikut kuantiti nak berapa banyak)
- Telur-direbus.
- Serunding(optional)
- Sambal ikan bilis(optional)
Cara penyediaan:
- Bersihkan udang,buang kulit dan kepala(jika suka)
- Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan naik bau.Kemundian,masukkan lengkuas dan serai yang dititik.
- Masukkan udang dan kacau seketika.Kemundian,tuang santan cair dan masak sehingga mendidih
- Masukkan lobak merah dan kacang panjang.
- Masukkan pula tempe,tauhu,suun,fucuk dan kubis sehingga lembut.
- Setelah lembut,masukkan santan pekat dan masak dengan api yang perlahan.Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak berketul.Tambahkan air yang secukupnya jika kuah terlalu pekat.
- Hidangkan bersama nasi impit,telur rebus,serunding dan sambal ikan bilis.
|
No comments:
Post a Comment