audio

Thursday 3 November 2016

RESEPI KUIH TRADISIONAL

RSESEPI KUIH ABUK-ABUK.

Asssalamualaikum semua...
Hari ini,saya teringin pula nak makan kuih abuk-abuk.
Maklumlah,kali terakhir makan,tahun lepas..hahahaha..
Bagi anda yang pertama kali tengok,inilah gambar kuih abuk-abuk.
 Jadi,hari ini,saya ingin berkongsi resepi kuih abuk-abuk,
Jom follow me..
Bahan-Bahan:
  • 300 gram sagu biji
  • 1 cawan gula melaka.
  • 1/2 kelapa parut
  • Daun pisang- (dipotong segi empat sama)
  • Garam secukupnya
  • Lidi (kerat kecil) untuk sematan
  • 2 helai daun pandan(masuk dalam air kukusan)

Cara penyediaan:
  1. Bilaskan sagu dengan air bersih dan toskan.
  2. Campurkan sagu,kelapa parut dan garam.Gaul rata.
  3. Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong.Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
  4. Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah
  5. Masukkan campuran sagu biji tadi ke dalam kelongsong untuk memenuhi kelongsong(jangan terlalu penuh,tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong.
  6. Lipatkan kelongsong daun pisang dan sematkan dengan lidi
  7. Kukus selama 30-40 minit
Sedia untuk dihidangkan...
selamat mencuba

No comments:

Post a Comment