Asssalamualaikum semua...
Hari ini,saya teringin pula nak makan kuih abuk-abuk.
Maklumlah,kali terakhir makan,tahun lepas..hahahaha..
Bagi anda yang pertama kali tengok,inilah gambar kuih abuk-abuk.
Jadi,hari ini,saya ingin berkongsi resepi kuih abuk-abuk,
Jom follow me..
Bahan-Bahan:
- 300 gram sagu biji
- 1 cawan gula melaka.
- 1/2 kelapa parut
- Daun pisang- (dipotong segi empat sama)
- Garam secukupnya
- Lidi (kerat kecil) untuk sematan
- 2 helai daun pandan(masuk dalam air kukusan)
Cara penyediaan:
- Bilaskan sagu dengan air bersih dan toskan.
- Campurkan sagu,kelapa parut dan garam.Gaul rata.
- Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong.Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
- Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah
- Masukkan campuran sagu biji tadi ke dalam kelongsong untuk memenuhi kelongsong(jangan terlalu penuh,tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong.
- Lipatkan kelongsong daun pisang dan sematkan dengan lidi
- Kukus selama 30-40 minit
Sedia untuk dihidangkan...
selamat mencuba |
No comments:
Post a Comment